Очаква се опасенията за устойчивост да задвижват пазарите на месо в ЕС през следващото десетилетие, стимулирайки по-ниското потребление на глава от населението, по-ефективните производствени системи с по-малко животни и намален износ на живи животни, според доклада на Европейския съюз за земеделието за периода 2020-30 г. Като цяло консумацията на месо в ЕС на глава от населението се очаква да намалее с 1,1 кг, достигайки 67,6 кг до 2030 г.
Производството и потреблението на свинско месо в ЕС спада
Загрижеността за околната среда в няколко държави-членки на ЕС, заедно с риска от АЧС и промените в предпочитанията на потребителите вероятно ще ограничат производството на свинско месо в ЕС в средносрочен план. Очаква се то да падне с 1 милион тона (-4,6%) между 2020 и 2030 г. Световният пазар на свинско месо ще продължи да добавя несигурност към производството и наличността на месо за консумация в ЕС. Например производството на ЕС не се е увеличило през 2020 г. поради неблагоприятния инвестиционен климат, въпреки пика в световното търсене и благоприятните цени.
Потреблението на свинско месо в ЕС на глава от населението започна да намалява през 2019 г., когато ЕС пренасочи голям дял от производството на свинско месо към Китай, докато вътрешните цени бяха високи. Това накара потребителите да преминат към по-евтини алтернативи. Потребителите от ЕС може да не се върнат към свинско месо и вместо него е по-вероятно да предпочитат птиче месо.
Въздействие на АЧС върху пазара на свинско месо: стагнация в търговията в ЕС
Световният пазар на свинско месо и ЕС остава несигурен поради непрекъснатото, но намаляващо въздействие на АЧС в Азия. Първо, производственият потенциал в азиатските страни може да се подобри по-бързо от очакваното. В Китай след 2 години недостиг и високи цени, които привлякоха огромни доставки, търсенето от внос ще намалее значително през 2021 г., а производството на свинско месо може да достигне нива преди АЧС до 2025 г., ако преструктурирането на неговата индустрия за свинско месо е успешно. На второ място, свързаните с АЧС забрани за внос са се засилили в азиатските страни след огнището в Германия през септември 2020 г. и ще спрат големия отлив на свинско месо от ЕС през 2021 г.
Във всеки случай износът на свинско месо в ЕС, който вече достигна своя връх през 2019-2020 г., няма да се възстанови, тъй като търсенето в Китай отстъпва. До 2030 г. износът в ЕС може да остане малко по-висок от този през 2018 г., благодарение на търсенето от други азиатски партньори, които може да не успеят да се възстановят изцяло от АЧС. Като цяло ЕС ще остане световен лидер в износа на свинско месо (38%).
Цените на свинското месо в ЕС се връщат бавно до сегашните нива
Цените на свинското месо в ЕС достигнаха връх през 2019 г. поради огромното търсене от Китай, докато COVID-19 и свързаните с АЧС забрани за внос на германско свинско месо допринесоха за спад през 2020 г. Глобалната конкуренция (от САЩ, Бразилия и Канада) и загубата на търсене на месо от ЕС, свързана с АЧС, ще доведе до по-нататъшно спадане на цените. Тъй като наличността ще намалее, цените в ЕС трябва да се възстановят до около 1 600 евро / т до 2030 г.