Извадиха 40 кг бял амур от БГ язовир

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

40-килограмов бял амур е уловен наскоро от новоза­горския риболовец Валентин Вълев на яз. „Жребчево“, предаде НЛРС. Слука­та го е споходила при дълготраен риболов, като въдиците са били насочени към улов на шаран, а е налетял друг тро­фей. Положителните вести за трофейни риби тази есен от язовира не са много и затова бързо се разчу за хванатия голям амур. Заради драстично спад­налото ниво едрите риби са се оттеглили навътре и пасуват.

Няколко солидни костура са влезли в актива на габров­ски риболовец, влязъл с лодка и ползвал джигови при­мамки на яз. „Ал. Стамболийски“. Хищниците са уловени в дълбока вода в близост до стената. Интересно е, че само два дни по-късно рибо­ловната експедиция е повторена при сходни метеороло­гични условия, но без какъвто и да е успех. По бреговете на язовира рибари вече почти няма. Занапред ще се чака групиране на дребна риба по Сипея – това е традиционна зимна дестинация.

Стари шаранджии твърдят, че в дните на най-късната есен се хващат най-големите шарани на яз. „Пясъчник“. Вероят­но по тази причина, а и заради задържалото се меко вре­ме, там все още има бивакуващи рибари. Но вниманието на повечето хора вече е в друга посока – към хищниците. Белите риби са истински хит при джигов ри­болов от лодки. Даже наред с обичайните парчета от кило са хващани и такива по 2-3 кг.

р. Марица

Дори маловодна и избистрена, река Марица си остава на­деждна риболовна дестинация почти по цялото си проте­жение от Пловдив та до Свиленград. Пловдивчани ловят скобари и морунаши на Циганския бараж и на Варовъзела. Това са двете топместа за силен есенен риболов. Трохата продължава да е най-добрата стръв за скобар. Надолу по течението, при Димитровград и Симеоновград, в улова преобладава морунаш.

Може и да се хване някоя и друга бяла мряна по река Искър в средното й течение, но този улов е по-скоро инцидентен. В почти цялото долно течение надеждите за благодатен улов са свързани с морунаша. Ловят го с еднакъв успех и на плувка, и на фидер. Излизат предимно едри риби.

Морунаши са масовите риби, хващани по култовите ви­рове на река Росица в землището на великотърновското село Ресен. Има ги в големи количества и с всякакви размери. Измежду тях вече влизат и солидни скобари, което придава друго изме­рение на риболова. По забавени вирове в долното тече­ние все още хващат и по някоя щука.

ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА