Прогноза: Подходящи условия за довършване есенните агротехнически мероприятия

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През повечето дни от следващите 7 дни валежи не се прогнозират и условията ще са подходящи за извършване на сезонните агротехнически мероприятия – довършване сеитбата на зимната пшеница, изораване на площите предвидени за засяване с пролетни култури. Есенните посеви трябва да се обследват за степента на заплевеляване, наличието и плътността на развитие на неприятели и при необходимост да се извърши растителнозащитно пръскане, съобщи агрометеорологът при Националния институт по метеорология и хидрология Драгомир Атанасов.

Подходящи температури за развитие на културите

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от средноденонощни температури над биологичния минимум необходим за протичането на вегетационните процеси при зимните житни култури и зимната рапица.
През периода при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати ще протичат фенофазите поникване, начало на листообразуване и фаза трети лист. На отделни места пшеницата ще встъпи и в начало на фаза братене. При рапицата ще се наблюдава листообразуване.

ДФЗ, зимни, Agrozona.bgТретиране на овошките

При овощните видове след начало на масовия листопад се препоръчва третиране с 5% разтвор на карбамид срещу струпясване по ябълката и крушата, бяла ръжда по черешата, гномониоза по кайсията. Периодът е подходящ за засаждане на овощни дръвчета.

През изминалата седмица агрометеорологичните условия се определяха от температури близки до климатичните норми. Валежи със стопанско значение между 10-20 l/m2 бяха регистрирани на места в Североизточна България и по Черномотието в гадовете Русе, Разград, Силистра, Варна, Шабла, Калиакра, Добрич, Бургас, които осигуриха необходимата влага за началното развитие на засетите пшеница, ечемик и зимна рапица.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА