Ликопенът е една от най-известните съставки на доматите и вече са направени много изследвания върху здравните ефекти на това хранително вещество. Изследовател от университета в Маастрихт, е разгледал ефекта на ликопена върху нивата на възпаление, тъй като такива възпалителни стойности изглежда оказват отрицателно влияние върху развитието на заболявания в начина на живот като диабет тип II.
Връзката между ликопен и възпаление
Изследванията показват, че пациентите с по-високи нива на възпаление (при различни заболявания) също имат по-ниски концентрации на ликопен в кръвта. Намаляването на циркулиращия ликопен може да бъде един от първите признаци на хронично възпаление. Изследването обаче показва също, че повишаването на концентрацията на ликопен (например чрез консумация на повече ликопен в продължение на няколко седмици) не намалява директно тези възпаления.
Здравословното хранене е по-добро от приема на добавка
Резултатите от това изследване показват, че е важно просто да се храните здравословно, ако се чувствате здрави. Комбинацията от различни биоактивни вещества е важна за здравните ефекти от плодовете и зеленчуците. Тъй като консумираме повече ликопен с доматите, следователно изглежда по-здравословно да поддържаме нивото на ликопена си по-високо, като ядем повече домати, вместо да се приема ликопенова добавка.
Източник: Университетът в Маастрихт