Листерия e открита в 25% от замразените зеленчуци в Англия

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Листерия е открита в почти една четвърт от пробите от замразени зеленчуци в Англия. Между декември 2018 г. и април 2019 г. са събрани 1050 замразени проби от плодове и зеленчуци за здравно проучване. Listeria monocytogenes или други видове Listeria са открити в 167 проби от зеленчуци, като Listeria monocytogenes присъства в 10% от замразените зеленчуци.

Изследването на замразени плодове и зеленчуци от заведения за обществено хранене и търговия в Англия оценява микробиологичното качество по отношение на Listeria и E. coli. Констатациите са публикувани в International Journal of Food Microbiology.

Единадесет проби съдържат повече от 100 единици, образуващи колонии на грам (cfu / g) Е. coli. Listeria monocytogenes или други видове Listeria бяха открити в шест проби от плодове и шест плодови и зеленчукови смеси.

Проучването не предизвикано след избухването на листериоза, която засегна 54 души в шест държави с 10 смъртни случая през 2015 до 2018 г., свързани със замразена сладка царевица, произведена от Greenyard в Унгария. Изследователите са установили, че щамът от това огнище остава във веригата на замразени зеленчукови храни до Обединеното кралство до април 2019 г. и е причинил случай на менингит на Listeria в Англия през февруари тази година.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА