При нужда от корекция специалистите от ИЛВ – Плевен могат да помогнат на всеки винопроизводител
„Производството на вино основно трябва да се съобразява със захарното съдържание, тъй като през тази година гроздето е именно такова”, каза специално за „Агрозона” проф. Мирослав Иванов, селекционер в Института по лозарство и винарство – Плевен (ИЛВ). „Щом захарите минат над 25%, е хубаво хората да се консултират със специалисти, тъй като при бурната ферментация след натрупване на определено количество на алкохол може да се прекрати дейността на дрождите и така да се получат вина с остатъчна захар, които няма да могат да бъда доизферментирани.”, допълни специалистът. Всички, които искат да направят хубаво вино и имат сладко грозде, е добре да се обръщат към специалистите от ИЛВ-Плевен, защото има разработена методика, по която може да се преизчисли захарността, като се добави определено количество вода, за да може да протече ферментацията докрай.
Масово за производството на вино вече се използват метални съдове, тип алпака, които са пригодени с всякакви допълнителни прибори за протичане на ферментация и е много лесно да се работи с тях, обясни специалистът. „Хубаво е още при протичането на ферментация при някои от сортовете, които са по-груби, с по-високо съдържание на алхокол, танини, да се получи отлежаване в дървени бъчви, за да може да се развият определените аромати и да протечат различни биохимични процеси, които да облагородят виното”, съветва още проф. Иванов.