Липсата на субсидии прави производителите на киви некокурентоспособни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Липсата на субсидии прави производителите на киви некокурентоспособни. Заради липсата на възможност да кандидатстват за европейско финансиране и да получават финансови помощи по кризисните програми на министерството на земеделието, в района на Петрич масово се отказват от производство на киви, останал е само един голям производител, съобщава БНТ. Кивито е плод, който се отглежда на малко места в България.

От 1500 декара засадени с киви преди 20-ина години, в момента в Петрич този плод се отглеждат едва на 40-50 декара. Причината е, че у нас отглеждането на актинидия, както се нарича растението, не се субсидира по европейските програми, за разлика от други държави-членки на ЕС, където производителите получават субсидии.

Липсата на финансиране се отразява зле при производството на киви, тъй като вдига изключително много цената на плода. И за да покрие направените инвестиции, производителят е принуден да продава скъпо. Внасяните основно от Гърция плодове обаче са на далеч по-ниска цена, и все по-малко потребителите купуват българско киви, разказаха ни днес производители.

Те обсъдиха проблема с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Петрич. Димитър Главчев е единственият останал голям производител на киви в района на Петрич. Грижи се за около 20 декара с насаждения.

“Никакви субсидии не получавам освен директните плащания за площ. Не получавам нито за количество, нито за качество, нито пък сега за COVID -19. Просто всичко си плащам сам. За това и си имам собствен водоизточник, трафопост”, оплаква се Димитър Главчев.

Основната причина, поради която кивито не попада в списъците на насажденията за отглеждането, на които може да се кандидатства за европейско подпомагане, е че този плод не е сред традиционните за страната ни.

На среща със земеделски производители от Петрич, министър Танева обсъди и възможностите за получаване на по-високи доходи в сектора. Беше подчертано, че за тази цел е необходимо създаване на организация на производителите в района с достатъчно на брой членове, за да се защити доходът им.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама