Регистрирани са редица нарушения
За периода от 3 юли до 30 август инспекторите на отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ- Варна са извършили 1075 проверки. Проверени са обекти за търговия на дребно с храни, подвижни временни и сезонни обекти, заведения за обществено хранене, включително и такива, намиращи се на територията на хотелски комплекси, предлагащи услугата „ол инклузив“. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, д-р Златина Димова в интервю за радио Фокус.
Основните нарушения, които проверяващите са констатирали са несъответствия в материално техническа база, пропуски при водене на документацията към системите за самоконтрол, липса на етикети, неправилно съхранение на храни, неспазване на температурни режими на съхранение, предлагане на храна с изтекъл срок на реализация, липса на дезинфекционни средства с вирусоциден ефект, липса на процедура за прилагане на противоепидемични мерки, неизползване на маски от персонала и не проведено обучение на работещите в обекта за спазване на противоепидемичните мерки.
Проверяват и сладоледаджийниците
От 28 август, със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ, в страната започнаха извънредни проверки на места за предлагане на сладолед без предварително опаковане до крайния потребител. След извършени 10 инспекции не са констатирани несъответствия, съобщи още Димова.
В ОДБХ- Варна непрекъснато постъпват сигнали от граждани за негодни за консумация храни, споделя д-р Димова. „Пример за това е предлагането на месо и месни продукти с променени органолептични показатели- потъмняване, лепнене, мирис на развалено, спарено, тестени закуски с наличие на чужди тела- инсекти, зърнени храни с гъгрици, предлагане на плесенясал хляб или такъв с изтекъл срок на годност, плодове и зеленчуци с лош външен вид, месо и месни продукти с изтекъл срок на реализация.“, заключва Димова.