Наторете пипера, откъснете ли първите чушки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Пиперът се полива само при нужда. Ако пренапоите, растенията пожълтяват и цветовете окапват. Полива се, когато растенията потъмнеят. Обикновено до първата беритба пиперът се полива през 12-15 дни, с малко вода, за да не се изстудява почвата. През периода на беритбата напояването зачестява – през 6-7 дни, а към края на вегетацията – по-рядко. Избягват се горещите часове на деня.

Нуждите от хранителни вещества са различни през вегетацията на пипера. През най-ранната фаза са малки, но през цъфтежа и в началото на образуването на плодовете нуждата от хранителни вещества се увеличава и е най-голяма през периода на масовото плододаване. Правят се две подхранвания – едното е с първото окопаване, като на 100 квадрата се внасят 2 кг амониева селитра и 2 кг калиев тор, а второто е при започване на плододаването. Много добре се отразява и шербетуването с говежди или птичи тор – един или два пъти при масовото образуване на плодовете.

Ако се забележи към края на плододаването при някои сортове (“Златен медал”, “Бяла капия” и др.) издребняване на плодовете, може да се внесе допълнително и 1,5 г амониева селитра, разтворена в 10 л поливната вода.

 

Не чакайте с прибирането

С беритбата на плодовете не трябва да се закъснява, а да се откъснат веднага. В противен случай ще наберете по-малко плодове. Зелените чушки се берат в техническа зрелост – когато имат типична за сорта големина, форма, гланц и добре изразени вкусови качества.Червените чушки се берат в ботаническа зрелост – с характерната за сорта големина, форма, червен цвят и вкус.

От 100 квадрата се получават средно около 400-500 кг от ранния пипер и 250-400 кг от средно ранния и късния.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА