Кулинарна демонстрация със смилянски фасул правят този уикенд в Родопите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Смилянски фасул! Кой не го знае, кой не е чувал за него и за неповторимия му вкус.  Проектът „Твоята храна“ организира на 27 юни в с. Смилян в Родопите кулинарно събитие  „Храни с история от столицата на фасула в Родопите“, на което ще бъде демонстрирано готвенето на традиционни родопски ястия, съобщават от фондация Биоселена.

Кулинарната демонстрация ще започне с приготвянето на паниран смилянски фасул – характерно местно предястие, подходящо за мезе за бира и вино. От местните хора ще може да  научите и други рецепти като фасул чорба, тарама хайвер от фасул, зрял фасул с кисело зеле, зрял фасул със сухи чушки, кюфтета от зрял фасул, зрял фасул в гърне…

Празничните ястия синдермьо и смидарь

Заниманието ще продължи със синдермьо: царевичен качамак със сиренина от кашкавал – ястие, слагано на трапезата в миналото при празнични поводи за семейството.

Кулинарната работилница няма да пропусне две ястия, без които палитрата от родопски специалитети би била непълна – патетник и клин. Клинът, представляващ родопска баница с плънка от ориз с яйца и сирен, ще бъде приготвен със сезонна зеления- лапад, киселец или скрипалец.

Денят ще завърши с демонстрация на смидарь- обреден хляб в Родопите за новородено, който ще бъде и десертът в менюто родопски ястия, включени в демонстрацията.

Гид в традиционната родопска кухня ще бъде местната майсторка Милка Марангозова, а историите, свързани с храните, ще разкаже Илия Годев, секретар на местното читалище „Проф. А. Златаров“.

Участието е безплатно, но местата са ограничени. Повече за събитието и записването може да откриете ТУК. https://bit.ly/2Z4BPF6

Знаете ли, че в Европа се изхвърлят около 100 милиона тона храна годишно?

И ние не сме по-назад- около 670 хил. тона храна се изхвърлят в България всяка година. Можете ли да си  представите, че най-голям дял – повече от половината, се похабява от домакинствата. Основна причина е неразумното купуване, неумелото съхраняване, готвене без планиране.

Проектът „Твоята храна“ има амбицията да информира хората за загубите на храна; да обясни как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата. Проектът работи в шест европейски страни, включително и в България, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. В България дейностите по „Твоята храна“ се изпълняват от Фондация Биоселена.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама