Фермери са се заразили с коронавирус от норки, има ли опасност от предаване на вируса чрез животни?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Ще започнем ли да “прихващаме” и други болести от животните?

Националният оперативен щаб (НОЩ) следи много внимателно актуалните съобщения от света за заразяване с коронавирус чрез животни. Преди месец е бил регистриран случай в специална ферма за отглеждане на норки в Холандия, за който се твърдяло, че работещите там са предали вируса на животните. Преди седмица обаче това твърдение е било променено, като според новата информация норките са предали вируса към работниците, съобщи доц. Кунчев по време на брифинга на НОЩ вчера. „Това е обезпокоително, защото ако наистина се затвърди механизмът на лесно преминаване на вируса от животни към хора това крие допълнителни рискове. Засега това са самостоятелни единични съобщения“ , коментира Кунчев.

Факт е, че пандемията от COVID-19 води началото си от животно. Това очевидно показва, че вирусът може да се предава между животни и хора. Обезпокоителното в ситуацията обаче е друго. Съществуват много болести, които се разпространяват само сред животните. Негативна е обаче тенденцията за започване на предаване на тези вируси към хората. Съществуват изследвания, според които все по- настойчивото навлизане на хората сред дивата природа е причина този риск за преминаване на болести да бъде завишен.

Още по темата четете тук: 

-Проучване: Човешкото въздействие върху дивата природа увеличава риска от прехвърляне на вируси

 

Кланиците- огнища на коронавирус!?

Контролът на българските кланиците е в ръцете на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и той не е спирал, коментира Кунчев. „От начина на предаване все пак няма как храната да е съществен фактор за предаване на заразата, особено при термична обработка и при спазване на всички изисквания“, заключи доцентът.

Първите огнища на Covid-19 в Германия и Франция бяха регистрирани именно в месокомбинати. Последваха случаи в САЩ, Испания и Великобритания. На тези места болестта се развива скорострелно, като пример за това е Месокомбинатът “Смитфийл” в САЩ, където първият регистриран случай е от 25 мар, а месец по- късно заразените са вече над 800. Като вероятна причина за това специалистите изтъкват близостта между работниците, докато изпълняват работните си задължения, както и фактът, че много от тях живеят заедно в общежития и квартири или се придвижват до работа групово с коли, градски транспорт или друго.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама