Вижте къде ядат най-много плодове и зеленчуци в Европа

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Словения, Португалия и Испания са водещите страни в изследването, Унгария и Чехословакия- в дъното

Част от значимите фактори, които определят консумацията на плодове и зеленчуци в Европа, са полът, образованието и регионалната принадлежност. Това показва сравнително ново  проучване, проведено с участието на 37 672 души от 21 различни страни в Европа и публикувано на 13 май в списание PLOS ONE. Всъщност проучването заключава, че жените се хранят по-здравословно от мъжете, регистрирайки по-висока консумация на плодове и зеленчуци сред населението и по-високо ниво на образованост.

плодове и зеленчуци, средства, Agrozona.bgСоциална пропаст 

Англия е страната с най-голяма социална пропаст по отношение на закупуването на плодове и зеленчуци, докато Испания и Турция са сред държавите с най-малка разлика, сочат данните от Европейската статистическа служба. Айлин Робъртсън, професор в Датската глобална школа по хранене и здраве и съветник по хранене на Европейския съюз за обществено здраве, смята, че това е така, защото тези страни могат да произвеждат собствена храна. Освен това тя заявява, че населението от по-ниските социални структури трудно може да се съобрази с препоръката на Световната здравна организация да се ядат по 5 порции плодове или зеленчуци на ден.

Словения, Португалия и Испания са водещите страни в изследването и могат да бъдат взети за пример за страни като Унгария и Чехословакия, които заемат последните места. “Все още не сме доказали защо, но моята теория е, че страните, в които се консумират най-много плодове и зеленчуци, са тези с най-много пространство и възможност за тяхното производство”, заявява Тонже Холте, главният автор на изследването.

Разликата в начина на хранене между половете

зеленчуци, лимец, Agrozona.bg

Според Робъртсън разликата в това как се хранят мъжете и жените е много тревожна. Мъжете са с най-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, поради което е необходимо те да се научат как да ядат, готвят и ценят здравословните храни. „Децата искат само сладкиши, а родителите са тези, които трябва да ги накарат да свикнат и с други вкусове. В противен случай те никога няма да могат да оценят здравословните храни “, заявява изследователката. Освен това всички експерти се съгласили, че е време да се промени  стереотипът, според който мъжете трябва да ядат месо, а жените  да си поръчват салата, за да се грижат за фигурата си.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама