Само 9% е по-малко е прибраното грозде през 2019 г спрямо предишната година, сочи анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за лозарския сектор. Общото количество на произведеното грозде се равнява на 178 534 тона, като 164 250 тона от тях се преработва във вино.
В Югоизточния район е произведено 40% от гроздето, а в Южния централен район – 37%. Относителният дял на реколтираните площи с червени винени сортове е 62% от реколтираните площи с винени сортове лозя, а на белите – 38%. Около 5% от площите в стопанствата са млади, невстъпили в плододаване лозя. В следствие на лошите климатични условия от 2 656 ха плододаващи лозя не е прибрана продукция, а за близо 15 хил. ха от лозята в стопанствата не са полагани грижи поради икономически и социални причини.
Неподдържаните лозя, както и тези на маломерни и разпокъсани парцели извън земеделските стопанства, са 13 912 ха. Общо площите с лозя в България през 2019 г. са 64 012 ха.
Преработеното грозде от реколта`2019 за производство на вино и гроздова мъст, декларирано от регистрираните промишлени винопроизводители в Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), е 129 311 тона. Общото количество произведено вино в промишлени условия е 857 375 хектолитра, като произведените вина със защитено наименование за произход са 5 400 хектолитра, вината със защитено географско указание – 353 685 хектолитра и други вина – 498 290 хектолитра. Производството на гроздова мъст е 59 310 хектолитра.
По данни на ИАЛВ през 2019 г. са създадени 145 ха винени лозя. През 2019 година площите с лозови насаждения в земеделските стопанствата са 50 100 ха, като от тях 30 051 ха са реколтирани, казват още от МЗХГ.