Вкусът на Гергьовден от фермата на Юлия в село Гинци

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Преди да стигнем до гергьовската трапеза, обикаляме пазарите и все по-често фермерските, защото там качеството на продукцията е гарантирано и се предлага по строги правила за съхранение и излагане. Вкусът на Гергьовден е истински с продуктите, произведени във фермата на Юлия Стоянова в село Гинци, община Годеч.

Ферма в „Натура 2000“

Заедно със съпруга си Стефан Власакиев Юлия отглежда около 230 овце, както и 50 бика и кози на свободна паша в Западна Стара планина и Предбалкана, които са част от „Натура 2000”. „Имам 120 агнета, тази година майките забременяха по-рано в сравнение с друга година“, казва стопанката.

Млякото и сиренето на Юлия са с истински и уникален вкус, продават се всяка сряда на фермерския пазар пред Министерство на земеделието, храните и горите. Ограниченията за търговия заради коронавируса не притесняват Юлия, тъй като продукцията ѝ не е голяма и се продава в директна връзка с клиентите в социалната мрежа по интернет. Хората предпочитат чистото овче кисело мляко пред смесеното с краве или козе мляко.

По-слабо търсене

Тази година търсенето на агнета за Великден и Гергьовден е по-слабо в сравнение с миналата година, отбелязва Юлия и допълва: „Някои клиенти не успяха тази година да дойдат и да си вземат агнета от нашата ферма. По принцип за Гергьовден има повече търсене на агнета. Записваме хората, те идват и си ги взимат. Новото изискване заради коронавируса е клането на място да става в присъствието на ветеринарен лекар, затова хората колят на място“. Стопанката уточнява, че няма достатъчно продукция, която да предложи на големите търговски вериги. „За мен фермерските пазари са по-добрият вариант. Ние сме минимандра с продукция основно от моите животни, не купувам друго мляко“, обяснява стопанката. Избирам 380, производство, Agrozona.bgВъпреки че продукцията на семейната ферма е малка Юлия подкрепя националната информационно-образователна кампания Избирам 380!, чиято цел е да привлече вниманието на потребителите към българското производство.

Фураж за зоологическата градина

Стефан се грижи за пасищата, облагородява ги, коси и поддържа от години. Фуражът е без пестициди и е богат на билки. Затова е и подходяща храна за животните в софийската зоологическа градина, която от 24 години сключва с фермата договори за доставка на окосена трева, около 90 тона на година.

Без пазар за вълна

Трудно е да се намери пазар за вълната на овцете, а тя е добра. За цялото количество, което се отделя  след стригането, фермата получава едва 50 лв, а разходите за самото стригане са около 400 лв. Няма сметка, затова изхвърлят тази продукция, която иначе, ако се обработи, би била с отлично качество.

Семейството полага денонощен труд за своите стада. Когато могат, помагат и трите им деца, двама сина и една дъщеря, които се включват в събирането на сламата, в доенето и дохранването с биберон на малките агънца, които тази година се народили богато. Много труд, денонощна работа с животните, но и удоволствие, че са успели да зарадват хората на пазара с чистата си продукция на поредния пролетен празник.

Още интересни материали за българското земеделие и хранителна индустрия може да намерите в майския брой на списание Агрозона.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама