Пазарите на агнета се сриват в цяла Европа

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Продажбите са спаднали на фона на ограниченията на COVID-19 и ниската покупателна способност сред потребителите. Френските овчари се притесняват от конкуренцията на Нова Зеландия.

Пазарът на агнешко месо, много зависим от сезонните продажби, потъва в цяла Европа поради кризата с COVID-19. Кланичните цени са спаднали в почти всяка страна, въпреки факта, че сме в пълен Великденски сезон. В съседна Гърция, известна с традициите си в отглеждането и потреблението на овце, цените на агнешкото месо са спаднали с 20% поради ниското вътрешно търсене, съобщава Агенция франс прес.

Обикновено 7 от 10 гърци са консумирали агнешко месо около Великден, но тази година съотношението се променя драстично поради ограниченията в движението на населението и блокирането, наложено в Гърция на фона на пандемията. Франция ще намали агнетата в кланиците с 500 000 броя през тази година, тъй като вътрешното търсене е ниско, износът на пазарите в ЕС и Близкия Изток е намалял, а вносът от Нова Зеландия се конкурира с местните продукти. Вносът от Нова Зеландия е поръчан още преди няколко месеца поради притеснения, че местното производство може да не е достатъчно за задоволяване на вътрешното търсене. Поради блокирането и затварянето на хранителните услуги обаче, внесените запаси се оказват повече от достатъчни. Дори Нова Зеландия сега усеща болката от ограниченията на COVID-19 и броя на кланичните агнета е намалял наполовина до 150 000 агнета седмично, в сравнение с отчитаните обикновено данни за  Великденски сезон (300 000 / седмица).

Пилешкото е предпочитаният протеин в Испания по време на криза

Китай, коронавирус, Agrozona.bgВ Испания домашните птици заместват поръчките на агнешко месо. „Месото, което най-много се търси от потребителите сега, е пилешкото. Клиентите го търсят в почти 50% от посещенията в заведенията, останалите 50% са разделени между говеждо и свинско месо, ако говорим за прясно месо. За сравнение, агнешко месо, иберийско месо и разфасовки от говеждо почти не се продават“, се казва в съобщение за пресата. Дори на британския пазар, въпреки увеличението на продажбите с 12%, отчетено през първите четири седмици на март, агнешкото вече не е сред най- търсените меса. „Ценообразуването е предизвикателство, като се посочи факта, че доставките на пържоли от бут, най-скъпата част от месото, са намалели с 18%. Доставките на каймата обаче – най-достъпният продукт са нараснали с 28%”, споменава Бордът за развитие на земеделието и градинарството (AHDB). През първата седмица на април прогнозното количество агента, минали през кланиците, възлизат на 172 000 глави, което е най-малкият кланичен обем, с изключение на коледните седмици, от май 2018 г. насам. Обикновено през тези няколкото седмици до Великден се очаква през кланица да минават 260 000 агнета всяка седмица.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА