Продажбите са спаднали на фона на ограниченията на COVID-19 и ниската покупателна способност сред потребителите. Френските овчари се притесняват от конкуренцията на Нова Зеландия.
Пазарът на агнешко месо, много зависим от сезонните продажби, потъва в цяла Европа поради кризата с COVID-19. Кланичните цени са спаднали в почти всяка страна, въпреки факта, че сме в пълен Великденски сезон. В съседна Гърция, известна с традициите си в отглеждането и потреблението на овце, цените на агнешкото месо са спаднали с 20% поради ниското вътрешно търсене, съобщава Агенция франс прес.
Обикновено 7 от 10 гърци са консумирали агнешко месо около Великден, но тази година съотношението се променя драстично поради ограниченията в движението на населението и блокирането, наложено в Гърция на фона на пандемията. Франция ще намали агнетата в кланиците с 500 000 броя през тази година, тъй като вътрешното търсене е ниско, износът на пазарите в ЕС и Близкия Изток е намалял, а вносът от Нова Зеландия се конкурира с местните продукти. Вносът от Нова Зеландия е поръчан още преди няколко месеца поради притеснения, че местното производство може да не е достатъчно за задоволяване на вътрешното търсене. Поради блокирането и затварянето на хранителните услуги обаче, внесените запаси се оказват повече от достатъчни. Дори Нова Зеландия сега усеща болката от ограниченията на COVID-19 и броя на кланичните агнета е намалял наполовина до 150 000 агнета седмично, в сравнение с отчитаните обикновено данни за Великденски сезон (300 000 / седмица).
Пилешкото е предпочитаният протеин в Испания по време на криза
В Испания домашните птици заместват поръчките на агнешко месо. „Месото, което най-много се търси от потребителите сега, е пилешкото. Клиентите го търсят в почти 50% от посещенията в заведенията, останалите 50% са разделени между говеждо и свинско месо, ако говорим за прясно месо. За сравнение, агнешко месо, иберийско месо и разфасовки от говеждо почти не се продават“, се казва в съобщение за пресата. Дори на британския пазар, въпреки увеличението на продажбите с 12%, отчетено през първите четири седмици на март, агнешкото вече не е сред най- търсените меса. „Ценообразуването е предизвикателство, като се посочи факта, че доставките на пържоли от бут, най-скъпата част от месото, са намалели с 18%. Доставките на каймата обаче – най-достъпният продукт са нараснали с 28%”, споменава Бордът за развитие на земеделието и градинарството (AHDB). През първата седмица на април прогнозното количество агента, минали през кланиците, възлизат на 172 000 глави, което е най-малкият кланичен обем, с изключение на коледните седмици, от май 2018 г. насам. Обикновено през тези няколкото седмици до Великден се очаква през кланица да минават 260 000 агнета всяка седмица.