Евтиното пилешко – идеалният протеин за кризата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Според           експертите     на        Rabobank,      в          условията      на разрастваща се глобална пандемия от коронавирус, непреодолени последствия от АЧС в някои райони на света  и  очаквания  за  забавяне  на  икономиката, съществува потенциал за нарастване търсенето на пилешко месо, като един от най-евтините животински протеини. Не е ясно доколко производството ще успее да се справи с предизвикателства от променените икономически, пазарни и социални условия, но се очаква по-скоро задържане на ценовите нива, отколкото понижение.

Изминалата година завърши със средна цена на едро на пилешкото месо 2946 лв./тон кланично тегло, която е с 1,8% под равнището от 2018 г., но с 1,5% над средното ниво за последните три години.  Цените  се  задържаха сравнително стабилни  под натиска на силното търсене в условията на поскъпване на свинското месо. Произведеното  месо   от   птици   в   промишлени условия през 2019 г. е 114,3 хил. тона и отбелязва минимален спад от 600 кг спрямо равнището от 2018 г. Наблюдава се намаление в произведеното месо от патици  с 3,4 хил. тона, докато производството на месо от бройлери се разширява с +2,1% на годишна база.

Поскъпване   се   наблюдава   и   при   овчето   и агнешкото месо, като средната цена на месото от “леки агнета” за 2019 г. достигна 11378 лв./тон кланично тегло +1,7% на годишна база и +2,6% спрямо средната за последните три години.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама