След края на сезона: Постигнали сме 49% от планирания отстрел на глигани

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Достигнатият отстрел на диви свине при индивидуален и групов лов през сезон 2019/2020 г.  (от месец март 2019 до 16 февруари 2020 година) към края на февруари 2020 г. е близо 40 000, което е 49% от планираното, съобщават специално за „Агрозона” от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

През сезона за групов лов на дива свиня (05.10.2019 – 16.02.2020 година) в Модул „Лов“ са били отразени 30 925 проби от диви свине. В Национална Референтна Лаборатория към НДНИВМИса изследвани за Африканска чума по свинете (АЧС) 32 374 проби от отстреляни при групов лов диви прасета, допълват специалистите. Разликата в броя на отразените в модула проби и отстреляните свине се дължи на факта, че при откриването на лова приложението не се използваше масово от ловците, като интензитета на употребата се повиши с активизирането на ловните излети и в края на сезона. Положителните за АЧС проби са 912, а за трихинелоза – 169.

Груповият лов през 2019/2020 година беше удължен до средата на февруари по необходимост. Целта беше да се намали популацията на дива свиня, съгласно експертните становища на БАБХ и Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), че високата популация е основен фактор за разпространение на заболяването АЧС.

С оглед на превеция и ограничаване на заболяването, по препоръка на БАБХ и ЦОРХВ, е издадена заповед, която определя нови мерки. Съгласно документа директорите на териториалните поделения на държавните горски предприятия са определили райони в зоните с радиус от 20 км около всички 65 индустриални животновъдни обекта за отглеждане на свине в страната. В тези райони се извършва санитарен отстрел на диви свине. Разпоредено е и извършване на ежеседмични обходи и претърсване за трупове на диви свине.

От БАБХ напомнят, че индивидуалният отстрел е разрешен през цялата година.

 

 

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА