На карагьоз и попчета се радват варненски рибари

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Благоприятните метеорологични условия, слънчевите дни в края на февруари и началото на март, в комбинация с високите температури на морската вода, позволиха на рибарите да се порадват на улова от попчета и карагьоз, съобщават от в. Черно море. На юг – около Бургас, изобилието позволява на матрапази да пласират „продукцията“ направо от лодките, карагьозът е около 8 лв./кг, а попчетата – левче по-евтино.

Край Варна водата е малко по-хладна, което не пречи също да се хващат първите за годината черноморски риби – с лодки, а понякога и с въдици. За карагьоз при подходящи метеорологични условия ентусиасти се нареждат по канала „Море – Езеро“. Край „Ной“ пък обикновено е „Меката“ на попчетата. Появява се и хамсия, която в определени моменти става хит на борсата поради ниската си цена – между 2 – 3 лв./кг.

На север  към Шабла и Балчик излиза акула, но там вече „думата“ имат професионалистите.

Въдичарите все още не рискуват много-много да се задържат за риба, заради по- твърдото време рано сутрин и надвечер. Времето е капризно, но през последните слънчеви дни ентусиазмът на рибарите е неподправен. Заради квотите за калкан и цаца ще се промени и спецификата на любителския улов, строгият регламент трябва да се спазва.

Сафрид и илария се очакват да излязат след средата на май. С идването на тези риби реално започва и масово да се лови по буните и другите подходящи места за риболов край Варна.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА