Яребици и фазани в Добричко изправиха на крак властите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Ккметовете на селата в област Добрич трябва да следят домшните птици да не бъдат пускани на открито заради опасността от разпространение на болестта Инфлуенца по птиците, съобщават след заседание на Областната епизоотична комисия в града. Заповед за забрана на отглеждане на домашни птици на открито има издадена за цялата страна от Българската агенция по безопасност на храните.

„Кокошки, гъски, патици могат да бъдат видени не само извън дворовете, но и в покрайнините на селища”, каза заместник-областният управител Красимир Николов. Според него в региона е скочила популацията на яребици, фазани и други диви птици, които представляват непосредствена опасност за разпространението на заразата. Като мярка срещу разпространението на болестта фуражите пък трябва да се държат на закрито, а облеклото да се сменя при работа в помещенията с домашни птици, припомниха от комисията.

На територията на област Добрич има около 10 промишлени птицеферми, уточни директорът на ОДБХ Добрич д-р Анелия Андонова. Засега в областта няма регистрирани случаи на заболяването.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА