Около 265 милиона души по света страдат от депресия. Това обаче се смята за един от най-предотвратимите здравни проблеми. Според Световната здравна организация яденето на повече плодове и зеленчуци може да намали риска от депресия. Това е доказано във все повече и повече проучвания.
Ако се храните здравословно, вие също се чувствате по-добре. Звучи логично, нали? От известно време експертите подозират, че има пряка връзка между нездравословната диета и депресията. През последните години изглежда тези подозрения все повече се потвърждават. Консумацията на плодове и зеленчуци, по-специално, изглежда играе най-важна роля за доброто психическо здраве.
Обширни изследвания
През 2016 г. Международният журнал за приложни и основни хранителни науки публикува статия. Тогава те провели обширни изследвания за приема на плодове и зеленчуци и риска от депресия. Основното проучване комбинирало десет по-малки проучвания с общо 450 000 участници. Това изследване показало, че консумацията на плодове и зеленчуци може да има значителна връзка с намаления шанс за депресия. Някои участници, които приемали много плодове и зеленчуци, в края на изследването показали поне 14% по-нисък риск от развитие на депресия.
Ефект върху мозъка
Тази констатация е направена в съответствие с изследователите от университета в Торонто. Те открили, че плодовете и зеленчуците съдържат основни хранителни вещества, които влияят на химията на мозъка. Това от своя страна влияе на настроението, паметта и познавателните способности на човека. По-нататък резултатите от тях показват, че мъжете се депресират по-бързо в определени случаи. Те са склонни да се депресират, когато диетата им се състои от мазна храна и нисък прием на омега-3. Не яденето на достатъчно плодове и зеленчуци е свързано с развитието на депресия както при мъжете, така и при жените.