Половин чаена лъжичка канела ежедневно на сутрешната препечена филийка или с няколко моркова и вие ще понижите триглицеридите и общия холестерол с до 12-30%, обещават американските изследователи от Центъра по изучаване на храненето.
Канелата е подправка, която повишава чувствителността на мускулните клетки и тези на черния дроб към хормона инсулин (понижава устойчивостта им на инсулина), а в резултат на това очиства кръвта от излишните мазнини и захари.
Канелата се използва преди всички при направата на сладкарски изделия: бисквити, сладки, сладкиши с плодова плънка, домашни баници. Можете да добавяте канелата и към сладолед, плодови супи и салати, особено с ябълки. Канелата обаче е подходяща да се добавя и към месо, птици и риба, дори и в маринатите има място. Канелата обаче не понася продължителната кулинарна обработка. Добавяйте я в края на готвенето, 10-15 мин преди приключване.
За да постигнете добър ефект за здравето си, ето още няколко варианта на използване на подправката:
- Добавяйте я в сутрешната си чаша кафе или какао;
- Удвоявайте дозата, указана в рецептите за кексове, сладкиши и сладки;
- Използвайте я вместо сол и черен пипер при печени картофи;
- Направете си полезна кафява „захар”, като смесите канелата в съотношение 2:1 с подсладител. Посипвайте с тази смес овесените ядки, препечените филийки и дори сладкия омлет;
- Добяйте канелата в гювеча и различните доматени сосове, като им придадете уникален аромат;
- Закусвайте ориз, като го смесите със стафиди, орехи и канела;
- Добавяйте канелата в маринатите за говеждо, агнешко и свинско месо;
- Пълнете пилето или кокошката с ябълки с канела, лук и салвия;
- Можете да смесите в малка тавичка 2 ч.ч. пекан с 3 ч.л. рапично масло, 2 ч.л. канела и 1 ч.л. захар или подсладител. Запечете за 8-10 мин и се насладете на полезно мезе.