Изпечете почвата за разсадите във фурната

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Ако искате да отгледате здрави и силни разсади, важно е да започнете с грижата за бъдещите растения още с избора на почва. Пръстта трябва да е здрава и да не съдържа спори на различни гъби или пък причинители на болести. Заради подобно съдържание се поврежда основата на стеблата и корените на разсадите. Стеблата буквално се превръщат в каша и младите растения загиват.

Причина за това често се явяват причинители като Pythium, Rhizoctonia, Fusarium и Phytophthora. Те живеят в почвата на вашата градина и когато условията са подходящи, атакуват растенията, предизвиквайки кореново гниене. За идеални условия за тези патогени се смятат лошият дренаж, студената и влажна почва.

 

Къде се крие проблемът

За да определите дали в градината си имате проблеми, важно е да бъдете наблюдателни, когато направите посевите. Има няколко неща, които, като се случат, трябва да се действа веднага. Проблем има, ако забележите, че след посевите дълго време не се появяват поници; когато има поници, но стеблата са тънки, меки и кафеникави близо до повърхността на почвата; новите листа са сиви или кафяви; изкопавате пониците и забелязвате, че корените не се развиват или пък забелязвате бял налеп по растенията или повърхността на почвата.

 

Важните мерки

–           Старайте се да избирате семена от устойчиви сортове.

–           Винаги използвайте стерилна органична смес за саксии.

–           Ако си правите собствена почва, изпечете я при температура около 90 градуса във фурната, за да убиете болестотворните организми. Можете да използвате и микровълновата печка, като загреете по килограм почва при означена температура в продължение на 90 секунди.

–           Използвайте топло килимче, за да затоплите почвата, като я правите по-малко благоприятна за спорите на гъбите.

–           Избягвайте плътния посев. Препълването на съдовете с разсад ограничава проветряването и способства заболяванията.

–           Не поливайте разсадите отгоре, правете това в подложката под саксията.

–           Съдовете трябва да се дезинфекцират след използване с помощта на слаб разтвор на белина.

–           Използвайте при работа чисти инструменти.

 

Опасните болести

  • Фузарийно гниене: причинява се от гъбата Fusarium oxysporum sp. Lycopersici, която може да се съхрани в почвата до 10 години. Болестта се развива по-бързо в песъкливи почви с високо съдържание на азот и с ниско съдържание на калий.
  • Кореново гниене: Pythium spp е вид гъба, която може да предизвика мокро кореново гниене. Характерен признак за присъствието на гъбата е белият мицел, който се образува на тъканите на заразеното растение. Запазва активността си в почвата в продължение на десетилетие.
  • Ризоктонията (Rhizoctonia) може да предизвика гниене, което да засегне култури, като цвекло, картофи и краставици.
  • Фитофтората се причинява от гъбата Phytophthora, която се размножава успешно в студена почва и се активизира със затоплянето на пръстта. Особени проблеми създава при отглеждането на домати и картофи.

 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама