Очаква се през тази година да има проблеми с фуражите на континента
Тъй като в САЩ са засети само 58% от площите с царевица, а климатичните условия не са благоприятни за посевни дейности, фермерите трябва да търсят алтернативи. Представете си култура, която расте аналогично на царевицата, от нея можете да произведете същите компоненти – етанол, храна за животните, но разходите по производството й са много по-малко. Такава култура съществува – соргото, съобщава agriculture.com. Соргото, като правило може да бъде засято по-късно от другите култури, а семената са многократно по-евтини от семената на царевицата.
Соргото има ред преимущества за американските фермери, тъй като то изисква късен срок на засяване, а поради наводненията в САЩ вегетационният сезон на фуражните култури е много усложнен, жалват се фермери. Към преимуществата на соргото се отнася фактът, че производителността на соята, памука и царевицата след сорго обикновено се повишава. Освен това кореновата система на това растение е способна да прониква в уплътнените почви, подобрявайки структурата им. Включено в сеитбооборота, соргото намалява болестите и появата на нематодите, които могат да заразят другите култури. Освен това зърнената култура е по-икономична, отколкото царевицата.
Стопаните, които се занимават със сорго, утвърждават, че културата може да се засява на всякакви терени. Тя е устойчива на засушаване.
Джо Крепнер отглежда фуражно сорго в щата Минесота и споделя: „Обикновено засявам сорго на терени, които са заблатени. Търсех нещо по-изгодно от пшеницата, и достигнах до извода, че соргото не създава проблеми, при това понася сушата. Използвам ранни хибриди, които узряват в рамките на 130 дни.“. Той сее соргото през юни, за да може да прибере реколтата през есента.
Търсенето на американско сорго остава високо, а в следствие на климатичните проблеми н САЩ през последните месеци фермерите ще изпитват недостиг на фуражни култури, затова и бъдещето през отглеждането на соргото изглежда безоблачно.