Добивите от картофи и домати с 56% спад на годишна база

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Грахът е дал с 65% повече от декар

Производството на картофи и домати е с по около 56% под отчетеното по същото време на миналата година, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в специален анализ на сектора. При картофите по-късното прибиране на продукцията е съчетано и с по-ниски добиви от декар, докато средният добив от домати засега е чувствително по-висок от миналогодишния. Към момента продукцията от градински грах е със 17,6% по-голяма на годишна база, като повишеният среден добив компенсира намалението при реколтираните площи.

Към момента засадените с картофи площи се равняват на 99 158 дка, което е с над 4% повече от 2018 г. Средният добив от декар е 876 кг, което е с близо 35% по-малко от миналогодишните постижения на фермерите. Досега са добити 3229 тона картофи, казват още от агроминистерството.

При доматите статистиката на ведомството сочи, че с културата са заети 31381 дка, което е с над 7% по-малко от 2018 г. Добивите при зеленчука обаче са се увеличили с близо 36%, достигайки до 1875 кг./дка.

При граха увеличението на добивите е с близо 65% до 178 кг./дка, казват още експертите. При културата обаче има намаление от над 40% на заетите площи, които в момента са 14924 дка. Реколтирани от тях са едва 563 дка, казват още от МЗХГ.

Към момента картофите се предлагат близо два пъти по-скъпо отколкото по същото

време на миналата година. При пресните картофи е налице по-умерено увеличение на цените на годишна база с 24%. Същевременно, оранжерийните домати са поевтинели с 11,1%.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА