Мексико ще доставя доматите в САЩ по завишени цени

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Очаква се да бъде въведено мито от 17,5% за доматите, внесени в САЩ от Мексико. Причина за това е премахването на Споразумението за спиране на производството на домати от Министерството на търговията на страната, подписано през 1996 г. между САЩ и Мексико. Съобщението за това се появи на уебсайта на ведомството. Споразумението подписано с цел да се спре дъмпинга на мексиканските износители при снабдяването с този зеленчук, да се определи минимална цена за него и да се спре разследването на този факт.Борсата за домати на Флорида (търговска организация, занимаваща се с отглеждане на зеленчуци във Флорида) непрекъснато настоява за премахването на това споразумение и предлага износителите да доставят домати на конкурентни цени.

Сега в САЩ мексиканските домати са повече от 70% от всички продадени. При това положение вносителите ще понесат загуби от няколко милиона долара. Самите латиноамерикански производители на зеленчуци ще пострадат, поради силния спад в търсенето на нови цени, най-вероятно ще трябва да се откажат от отглеждането и да преминат към други култури. В резултат на това хиляди работници, ангажирани с  опаковането, транспортирането, преработката на домати и други операции, ще останат на улицата. В същото време, за Флорида, ситуацията може да бъде плюс.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА