България е с най-малко партньорства в производството на плодове и зеленчуци в ЕС

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

България е с най-малко сдружения в производството на плодове и зеленчуци в ЕС. Това става ясно от статистиката на Европейската Комисия, която беше представена в рамките на Комитета по обща организация на пазара на селскостопански продукти. Данните за нивото на организираност в сектора на плодовете и зеленчуците в ЕС са предоставени в годишните доклади на държавите членки за 2017 г.

Общият брой на организации на производители през 2017 г. е 1784 и е с 90 повече от съществуващите през 2010 г. От тях 1271 изпълняват одобрени оперативни програми. Испания е с най-голям брой организации на производители – 565, от които 491 изпълняват оперативни програми, а общия брой членове в организации на производители е над 120 000.

В Италия функционират 302 организации на производители (290 с оперативни програми), в които членуват 25 000 производители.

В България през 2017 г. съществуват 8 организации на производители с едва 48 члена (1% организираност) и без нито една оперативна програма. Държавите членки с най-висока степен на организираност – Холандия и Белгия се характеризират с висока концентрация на сдружените производители на плодове и зеленчуци в много малко на брой организации на производители.

В Холандия има едва 13 организации на производители, но в тях членуват над 90% от производителите. В Белгия броят на организации на производители е 14, а степента на организираност е над 85 %. За ЕС общият брой на производителите, членуващи в организации на производители е 233 994, от тях 63% са производители на плодове и 37% на зеленчуци. Броят на асоциациите на организации на производители за ЕС е 62, като най-много има във Франция – 27 бр., следвана от Италия – 12 бр. Продаваната през организации на производители продукция е стабилна като количество през годините, с тенденция към растеж – 50% от стойността на цялата продукция на членовете. В Белгия през организации на производители се търгува над 90% от продукцията, в Италия, Ирландия, Чехия – над 70%, в Холандия – 60%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама