Торете с мая два пъти в годината

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Полезна е за разсади, при пресаждане и вкореняване

Маята е продукт, който се използва широко – в кухнята за приготвянето на печива и сладкиши, полезна е при правенето на бира, в домашното производство на вино и в козметиката. Но нейното приложение не свършва дотук. Тя може успешно да се използва и като органичен тор за растенията. И това не е никак учудващо, като се има предвид, че дрождите са богати на протеини, съдържанието на които може да достигне до 65-66%. Проучвания показват, че 10% е нивото на аминокиселините в малкото кубче. Има и минерални вещества, органично желязо и микроелементи. Но как да използвате маята в градината?

Има различни рецепти за това, но повечето специалисти на тази тема препоръчват да не прекалявате с подхранването с мая. Всичко трябва да е дозирано. Поради факта, че торенето стимулира вегетацията, трябва да внасяте веществото в точен момент – обикновено в ранна пролет и през лятото, когато растенията нарастват активно, както и при пресаждане. Допълнително торене с мая може да се прилага на болните и отслабнали растения. Важно е да имате предвид, че при ферментирането на маята в почвата намалява количеството на калция и калия и затова е добре да внасяте допълнително и растителна пепел.

Торенето с мая е полезно за разсадите, които при подобно третиране показват по-добро развитие на кореновата система и стават по-устойчиви на различните манипулации след това. Младите стръкове не се изтеглят, а стават силни и здрави.

При пресаждането на цветя пък е полезно да наторите с мая, за да стимулирате образуването на нови корени и за нарастване на вегетативната маса.

Маята е подходяща за използване и при ягодоплодните храсти. Добър ефект се регистрира при поливането при вкореняване на ягоди от розетки.

Препоръчва се с нея да обработвате и посадъчния материал преди засаждане.

 

Лесните рецепти

Как обаче да приготвите разтворите? Има няколко рецепти, които могат да са ви полезни. Вземете 100 г прясна мая и я разтворете в 10 л топла вода. Оставете разтворът да престои 24 часа и след това можете да го прилагате. Друг вариант предвижда използването на суха мая – 100 г от нея се смесват с 2 с.л. захар и се разтварят в 10 л топла вода за 2-3 часа. Полученият разтвор трябва да се използва за подхранване в съотношение 1:5 с вода. Решили ли сте да комбинирате зелено торене с мая, то тогава сложете в 70-литров бидон 1 кофа наситнена зелена трева и добавете 500 г корички от хляб. В бидона трябва да добавите и 500 г мая. Разбъркайте добре и оставете да ферментира в продължение на 32-48 часа.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама