Торете с мая два пъти в годината

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Полезна е за разсади, при пресаждане и вкореняване

Маята е продукт, който се използва широко – в кухнята за приготвянето на печива и сладкиши, полезна е при правенето на бира, в домашното производство на вино и в козметиката. Но нейното приложение не свършва дотук. Тя може успешно да се използва и като органичен тор за растенията. И това не е никак учудващо, като се има предвид, че дрождите са богати на протеини, съдържанието на които може да достигне до 65-66%. Проучвания показват, че 10% е нивото на аминокиселините в малкото кубче. Има и минерални вещества, органично желязо и микроелементи. Но как да използвате маята в градината?

Има различни рецепти за това, но повечето специалисти на тази тема препоръчват да не прекалявате с подхранването с мая. Всичко трябва да е дозирано. Поради факта, че торенето стимулира вегетацията, трябва да внасяте веществото в точен момент – обикновено в ранна пролет и през лятото, когато растенията нарастват активно, както и при пресаждане. Допълнително торене с мая може да се прилага на болните и отслабнали растения. Важно е да имате предвид, че при ферментирането на маята в почвата намалява количеството на калция и калия и затова е добре да внасяте допълнително и растителна пепел.

Торенето с мая е полезно за разсадите, които при подобно третиране показват по-добро развитие на кореновата система и стават по-устойчиви на различните манипулации след това. Младите стръкове не се изтеглят, а стават силни и здрави.

При пресаждането на цветя пък е полезно да наторите с мая, за да стимулирате образуването на нови корени и за нарастване на вегетативната маса.

Маята е подходяща за използване и при ягодоплодните храсти. Добър ефект се регистрира при поливането при вкореняване на ягоди от розетки.

Препоръчва се с нея да обработвате и посадъчния материал преди засаждане.

 

Лесните рецепти

Как обаче да приготвите разтворите? Има няколко рецепти, които могат да са ви полезни. Вземете 100 г прясна мая и я разтворете в 10 л топла вода. Оставете разтворът да престои 24 часа и след това можете да го прилагате. Друг вариант предвижда използването на суха мая – 100 г от нея се смесват с 2 с.л. захар и се разтварят в 10 л топла вода за 2-3 часа. Полученият разтвор трябва да се използва за подхранване в съотношение 1:5 с вода. Решили ли сте да комбинирате зелено торене с мая, то тогава сложете в 70-литров бидон 1 кофа наситнена зелена трева и добавете 500 г корички от хляб. В бидона трябва да добавите и 500 г мая. Разбъркайте добре и оставете да ферментира в продължение на 32-48 часа.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА