Европейският съюз защитава чрез етикетирането традиционните методи за производство на спиртни напитки. Това стана чрез одобрението от Специалната комисия по земеделие на споразумението, постигнато на 27 ноември от Австрийското председателство и Европейския парламент, по регламента за определяне, представяне и етикетиране на алкохолните напитки, включително употребата им в храни и защитата на географските указания.
Потребителите скоро ще могат да се възползват от по-ясно етикетиране на спиртните напитки. Същевременно производителите на спиртни напитки ще работят по по-опростени и ясни правила за производство, както и ще се възползват от по-добрата защита на географските указания (ГИ).
“Благодарение на тези нови правила най-престижните продукти на ЕС като уиски, ракия и водка ще бъдат по-добре защитени и потребителите ще могат да направят по-информиран избор благодарение на по-ясните и опростени правила за производство и етикетиране в целия ЕС.”, заяви Елизабет Кьостингер, австрийски федерален министър на устойчивото развитие и туризма и председател на Съвета.
Чрез окончателното споразумение между институциите на ЕС ще бъде хармонизирано максимално допустимото ниво на захар на равнище ЕС, за да се осигури сходно качество на един и същ продукт в целия ЕС. Това максимално допустимо ниво ще бъде съвместимо с по-строгите национални правила. Правилата за представяне и етикетиране ще бъдат по-ясни и ще са приведени в съответствие с регламента относно предоставянето на информация за храните на потребителите, като същевременно се запазят особеностите на спиртните напитки. Ще бъдат установени по-ясни правила по отношение на споменаване или позоваване на спиртни напитки, особено в хранителни продукти, произведени с такива продукти. Предвижда се също по-добра защита на продуктите с географско указание срещу търговските марки, като се предоставят 7 допълнителни години защита в сравнение със споразумението на Световната търговска организация относно свързаните с търговията аспекти на правата на интелектуална собственост.