Порожанов: Няма данни за нарушения при обезвреждането на животински отпадъци

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

До момента няма постъпила информация в Българската агенция за безопасност на храните за констатирани от компетентния орган нарушения на изискванията за опазване на околната среда при обезвреждането странични животински продукти. Това заяви в писмен отговор на депутатски въпрос министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

„Обезвреждането на странични животински продукти на територията на Република България се извършва в обекти и инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне, регистрирани съгласно чл. 259 и чл. 259а от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Регистрираните обекти и инсталации са публично достъпни в национален регистър, публикуван на интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните. Към 22.10.2018 г. по Закона за ветеринарномедицинската дейност са регистрирани 13 обекта за обезвреждане на странични животински продукти“, пише още Порожанов в отговора си.

Земеделският министър уточнява, че чрез БАБХ се заплащат само разходите на две дружества „Еко БГ-СЖП” ЕООД и „Син кръст 2016″ ООД за обезвреждане на странични животински продукти (СЖП) по чл.275, ал. 4 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, които имат сключени договори с агенцията. Страничните животински продукти, добити извън случаите по тези текстове от този закон се събират и обезвреждат от всички регистрирани обекти се заплащат от собствениците на предприятия, в резултат на чиято дейност се получават.

„Към 22.10.2018 г. е изплатена сума, съгласно договорите с БАБХ, в размер на 11 242 963 лв. за обезвреждане на СЖП по чл. 275, ал. 4 от Закона за ветеринарномедицинската дейност“, информира Порожанов.

Компетентният орган за осъществяване на контрол за спазване на екологичните изисквания е Министерството на околната среда и водите.

„В Българската агенция по безопасност на храните се провежда по реда и при условията на Закона за обществените поръчки открита процедура по възлагане на обществена поръчка, открита с Решение № 6691-Ю/15.11.2017 г. на изпълнителния директор на БАБХ за възлагане на услугите по чл. 275, ал. 4, т. 1 и т. 3 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Към настоящия момент, е налице обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията по посочената открита процедура и се чака произнасяне“, пише още земеделският министър в отговора си.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА