Традиционният празник на смилянския фасул предстои на 27 октомври. Това съобщиха организаторите. Смилян ще почерпи гостите на бобения фест с фасулена чорба, приготвена от деликатесния сорт. Състезания за производители на фасул, за кулинарно изделие и пано от бобени зърна са включени в празничната програма. В навечерието на празника на 26 октомври в село Смилян ще се състои кръгла маса на тема “Традиция и нови технологии за отглеждане и преработка на земеделски продукти в планински райони”.
Залп на “фасулено” топче ще открие 16-то издание на празника в Смилян. Кулинарна изложба ще покаже състезаващите се блюда в конкурса за ястие от смилянски боб, пише БТА. Гостите на фестивала ще имат възможност да се включат в реденето на зърна на фасуленото пано, с което Смилян ще кандидатства за рекорд на Гинес. Над 19 000 са досега съавторите на рекордното пано, чието изработване продължава. Наред с щандовете на смилянски бобени производители, на изложението ще има базар за местни земеделски продукти, сладка и билки. Местни жители даряват фасул за приготвянето на казаните с фасулена чорба, с която ще бъдат почерпени гостите. Родопска музика и изпълнения на самодейни състави ще допълват празничната атмосфера в “столицата на фасула”.
Родопска музика и много забавление на Празника на смилянския боб

Автор:
Георги Узунов
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.