Поскъпването на хляба се дължи основно на цената на новата реколта пшеница, която е с около 20% повече от старата. Това е основен фактор за повишение в цената на брашното.
При самото производство също има фактори като електроенергия и работна заплата, които могат да повлияят на цената. Това обясни в студиото на БНТ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
“Нашата основна цел е при цената на хляба да няма спекула в търговията. Има цена на доставчици, договорена с ритейла и там са калкулирани разликите с доставките, обслужването, брака и т.н.”, каза той.
Министърът е категоричен, че след проведени разговори с големите търговски вериги, техните представители са проявили разбиране по въпроса и е постигната устна договорка за нула процента печалба от цената на хляба. В момента земеделското министерство продължавало тези разговори, които преминават в обсъждане на цените на всички български продукти.