По-нисък е добивът от ечемик в Търговищко

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Средният добив от декар ечемик е 484 кг, което е с около 20 кг по-нисък от миналата година. Това показва справка на Областната дирекция “Земеделие” в Търговище.

В землищата на петте общини на областта с културата са засети общо 38 213 дка. Сравнителна справка с миналата стопанска година показва, че тогава и площите с ечемик са били повече – 41 753 дка. Най-високи добиви от ечемик отчитат земеделските производители от община Търговище, които са прибрали средно по 510 кг от декар, съобщава БТА.

Приключило е прибирането на рапицата, но при много нисък среден добив – 214 кг/дка при 341 кг/дка през миналата година, сочи справка. В областта с рапица е имало засети 53 631 дка.

Основната причина за слабите добиви е безвалежният период за времето от Великден до Гергьовден, коментира Драгнев. По думите му липсата на влага се е отразила зле на развитието на културата и за формирането на добър добив.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА