Мандрите са изкупили 20% повече краве мляко

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

 

През периода януари-април 2018  г. в мандрите в страната е изкупено с около 20% повече краве мляко, отколкото година по-рано. Това показват данните на Министерство на земеделието, храните и горите, посочени в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Текущите  прогнози за изкупните цени на кравето мляко през 2018 г. са за 0,58 лв/кг. В момента цените в целия ЕС са сравнително стабилни, като на спотовия пазар на свободно мляко в Европа цената през юни е в рамките на 0,37-0,39 евро/кг.

По оценка на експертите през тази година преработеното в мандрите мляко ще достигне около 612 хил.т. Най-голям ръст  в  преработката  за  първите  4 месеца на годината се отчита при сирената от краве  мляко,  които  достигат  до  22,2  хил.т (+24% на годишна база).

Сериозно намаление се отчита при производството на продукти с вложени растителни мазнини, като производството им между януари-април 2018 г. е намаляло до 3,6 хил.т., което е с 28% по-малко на годишна база. Изкупеното овче и друго  мляко за  първите 4 месеци на 2018 г. е с около 14% повече, отколкото година по-рано.

Приети са измененията в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти от 2012 на МЗХГ. Според новите изисквания се забранява

След като производството или преопаковането на млечни и имитиращи продукти в едно предприятие бе забранено с наредба, според експертите сега и има реална опасност да се засили вносът на имитиращи млечни продукти от други страни членки, доколкото режимът в ЕС е по- либерален.

ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА