До 1 август може да включат розопроизводството при секторите за обвързана подкрепа

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Земеделско министерство може до 1 август да включи розопроизводството в секторите, които могат да  получат помощи по линия на обвързаната подкрепа. Това съобщи днес по време на блиц контрол в Комисията по земеделието и храните министър Румен Порожанов. Според него обаче проблемът в момента е в това, че помощта се отпуска за сектори, които не са развиващи са, а розопроизводството не попада в тази категория. „В конкретния случай имаме нарастване на производството и е трудно да изпълним тази цел. Не сме приключили с анализа, но решението ще бъде оповестено веднага след като има резултати.”

По неофициална информация, средните изкупни цени през тази година варират 2,30- 2,50 лв. В същото време себестойността е около 2 лв., каза още министърът. „Там където цената на труда е по-скъпа, себестойността дори се увеличава. Тук обаче трябва да споменем, че средните добиви през годините се очаква да са над 400 кг и това ще снижи себестойността“.

Относно новия Закон за розопроизводството, земеделският министър съобщи, че се провежда второ заседание на сформираната работна група за законопроекта. Идеята е експертите да изготвят ясни правила за структуриране на розопроизводството, сертификацията на посадъчния материал, отношенията между производителите и др. Необходими са ясни изисквания за  производството на крайни продукти и най-вече как да бъдат сертифицирани, за да не се компрометират продуктите, допълни Порожанов. До края на месец юли законът може да бъде разработен, заключи министърът.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА