Предлагат групови договори за сезонните работници в розопроизводството

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

До 25 ноември се събират предложения по Стратегията за бранша и промени в Закона за маслодайната роза

Как да се администрира работата на сезонните работници и възможността за наемане на работна ръка чрез подписване на групов или екипен договор, бяха разяснени по време на работна среща между розопроизводители и заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков и заместник- министъра на труда и социалната политика проф. Емил Мингов.

Според Тодор Джиков много важно е написването на Стратегия за розопроизводството и розопреработването, която бъде основа за развитието на сектора. Той допълни, че трябва да се положат усилия за осигуряване на устойчиво земеделие без значение дали секторът е продоволствен.

„Българската роза е емблема за страната ни. Държавническата позиция е не какво се произвежда, а какви доходи се осигуряват на населението, особено в тежките райони каквито са планинските и полупланинските“, категоричен бе заместник-министърът. Тодор Джиков каза още, че е важно в най-кратък срок да се инициират законодателни промени в Закона за маслодайната роза. До края на следващата седмица представителите на бранша могат да изпращат писмени предложения и бележки по Стратегията и Закона.

Двете страни се обединиха около мнението, че трябва да се работи и в посока за навлизане на нови пазари чрез участия в международни изложения, за да се подобри конкурентоспособността на сектора.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА