Смути вместо боза от есента в детските градини

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Смути вместо боза и авокадо вместо тутманик в детските менюта. Тези  и още много промени са заложени в новия рецептурник за храните в детските забавачки. От старото меню отпадат всички пържени храни и колбасите. Десертите от захар също ще бъдат много намалени, както хлябът, солта и тестените изделия.

За сметка на тях, в менюто се въвеждат нови храни като киноа, елда, ленено и сусамено семе. Екзотичните плодове, като авокадо, манго, фурми, сушени боровинки също присъстват в на детската трапеза. Към зеленчуците пък се добавят броколи, брюкселско зеле, рукола, салата айсберг, чери и сушени домати и сладки картофи, както и пармезан и котидж сирене.

В момента съществува сборник, който е от 2004 г. Последните 14 г. се разработват нови рецепти. Това съобщи пред в студиото на Нова  проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи.  От думите й стана ясно, че баничките остават и то с различни плънки –  яйце, спанак, праз, ябълка, тиква и други.

От своя страна председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите припомни, че продукти като киноа и чия, се отглеждат в екваториални държави, в които няма никакъв фитосанитарен контрол. По думите й изместването на традиционната българска храна е голям експеримент с детското здраве, а идеята е да се намери пазар за така нареченото вертикално земеделие. Тя допълни, че рецептурникът още не е подкрепен от дружеството на детските ендокринолози, на гастроентеролозите, както и от педиатрите.

„От 433 рецепти имаме 7 или 8, в които споменатите продукти са като алтернатива на традиционните български просо и ориз, например”, казва от своя страна Веселка Дулева. Според нея сборникът има много други предимства, за които не се говори. Предстои обсъждане на сборника в Министерството на здравеопазването.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама