Тримесечните заявления за произведено зърно затрудняват фермерите

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Тримесечните заявления за произведено зърно затрудняват фермерите. Това заяви пред “Агрозона” Николай Алексиев, зърнопроизводител от Добричко,  във връзка с новия законопроект, който предвижда отпадането на тримесечните декларации за произведено зърно. “Данните, които подаваме са прогнозни, а не конкретни и почти винаги има грешки в тях. Те трудно могат да се ползват след това и често водят до изкривяване на статистиката за произведеното зърно“, категоричен е Алексиев.

Тази информация се ползва предимно от търговците на зърно, за да могат да предвидят прогнозно какъв износ ще трябва да направят, допълни той. На практика, това помага и на държавата да знае какви данъци може да очаква от продажбата на зърно. “Добре ще бъде ако отпадне това изискване, тъй като ние подаваме и на други места произведените тонажи. Това е една допълнителна административна тежест. Ние обявяваме добиви, ренти, в общинските служби по земеделие също знаят какви са произведените количества. Когато се води статистика на повече места се усложнява работата на земеделеца” заключи Николай Алексиев.

Припомняме Ви, че земеделското министерство публикува за обществено обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за прилагане на Общата организация. Според него отпада задължението на земеделските производители да подават декларации всяко тримесечие, за произведени количества зърно по видове, а за пшеницата и през юли, август и септември.  Подаването на декларации за производство в периоди, в които такова няма, е лишено от смисъл, се посочва в мотивите. С предложената промяна, декларацията ще се подава веднъж годишно от всички производители, които получават директни плащания, с което се намалява административната тежест, а получената информация ще обхваща цялото произведено количества зърно. С цел изготвянето на точни зърнени баланси, е прецизиран и минималния капацитет на обектите за съхранение на зърно, които подават информация за съхраняваните количества.  Предвижда се изискване за подаването на месечни декларации от всички зърнопреработвателни предприятия за количеството преработено зърно по видове.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА