Как да усвояваме витамините и минералите по-добре

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Количеството витамини и минерали, които приемаме от храните, които ядем, може да варира от 10% до 90%. Диапазонът е толкова голям, защото няколко фактора влияят върху процента на хранителните вещества, които действително получаваме от храната си. Важно е как се приготвя храната, приемат ли се някакви лекарства или добавки, от значение е и възрастта и здравословното състояние на човек.

Вземайки предвид всички фактори, може би се замисляме, че е трудно да знаем дали получаваме достатъчно хранителни вещества.

Ето 5 храни, чрез които ще може да абсорбирате всички витамини и минерали от храната си:

1. Храносмилателни ензими

ананас плодХраносмилателните ензими са активни протеинови (аминокиселини) съединения, които подпомагат храносмилането и метаболизма. Обичайно храносмилателни ензими, включително амилаза, лактаза, липаза и протеаза, се произвеждат в стомашно-чревния тракт. Тяхната задача е да метаболизират храната в смилаеми хранителни вещества за усвояване и използване от тялото.

Въпреки че в организма се произвеждат храносмилателни ензими, те се намират и в необработени сурови храни като ананас и папая.

2. Пробиотици

Пробиотиците  (полезните бактерии) произвеждат много различни ензими. Те включват видове, които могат да помогнат при храносмилането и усвояването на храната, пише care2.com. Благоприятните бактерии могат да се набавят под формата на добавки и във ферментирали храни като кефир, кисело зеле, кисело мляко.

3. Приятелски хранителни вещества

Ако комбинирате определени храни, можете да увеличите абсорбирането на определени хранителни вещества. Например, храни с високо съдържание на витамин С могат да подобрятпортокали способността на организма да абсорбира желязото от зеленчуците. Полезно е  да се пие портокалов сок за закуска или да се хапнат шепа стафиди. И витамините от група B  се абсорбират по-добре, когато се консумират заедно с витамин С.

4. Пребиотици

Пребиотиците  са основно въглехидрати (несмилаеми фибри), които тялото ви не може да смила. Те обаче са “супер храна” за полезните бактерии в червата. Именно тези пребиотици  броколиулесняват абсорбирането на витамини и минерали от вашата храна.

Добър начин да си набавим пребиотиците е да консумираме свежи плодове и зеленчуци, които са богати на фибри. Това може да бъдат фибри, като броколи, карфиол, зеле, спанак, и други листни зеленчуци. Също така в този списък може да се добавят и чесън, лук, праз, аспержи и банани.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама