Очаква се производството на птиче месо да достигне близо 110 хил. тона през тази година, прогнозират от САРА. Според данните до 2020 г. пилешкото и свинското месо ще изравнят потреблението си, като това се дължи на на огромния производствен ръст на птиче месо.
Фактор за тези данни е и тенденциозното уличаване на броя пилета за месо в малките и средни стопанства – до 100 000 броя птици.
Най-голям дял от производството в страната заема месото от бройлери. Като за 2016 г. то е 77%. Очакванията в краткосрочен план са за ръст от 6%, а в средносрочен – с 18%. Консумацията на птиче месо в страната е 12,4 кг на глава от населението през 2017 г., което е под средното за ЕС – 24,1 кг. Очаква се през 2018 г. да нарасне до около 12,9 кг.
Четете още: 60% от свинското месо у нас се внася
СВЪРЗАНИ НОВИНИ