60% от свинското месо у нас се внася

Агрозона
Агрозона
1 Минути

60% от свинското месо у нас се внася. Импортът се извършва основно от страните в ЕС, сред които Испания, Франция, Германия, Полша и Холандия.

 Тенденцията ще се запази и през следващите 5 години, като недостигът на местно производство ще се компенсира от внос в страната, според Центъра за икономически за икономически анализи в селското стопанство(САРА).  До края на прогнозирания период (2022 г.) се очаква вносът да достигне до 118,3 хил. тона.

Основният износ от страната ни на свинско месо е насочено към Гърция. През 2016 г. той е 2,2 хил. тона.

През следващите пет години се очаква понижаване на цените 

Поради голямата конкуренция на световния пазар се очаква цените да започнат своето понижаване. Предвижданият през 2018 г. са цените на месото от кланиците да се движат около 3 647 лв. за тон кланично тегло.

Цените на дребно ще продължат да бъдат стабилни в рамките на 7,70 – 7,90 лв./кг. Данните сочат, че цена у нас се влияе от промените на цените в Германия и Испания.

 

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА