С 15% ще се увеличи производство на свинско месо у нас до 2022 г. Предвижда се продукцията да достигне до 84 хил. тона, като свинското заема 71% от общото потребление в страната ни, сочат данни за 2016 г. Консумацията пък е нараснала от 12,8 кг през 2007, до 24 кг през 2016 г. на човек. Очаква се тази тенденция на растеж да се запази в средносрочен план, според данни на САРА.
И все пак потреблението изостава значително от средното равнище за държавите-членки на ЕС. Очаква се към края на прогнозния период нивото на консумация в страната да се доближи до европейското, достигайки около 27-28 кг на глава на населението.
Увеличава се броя на отглежданите свине в стопанствата
Средният брой на отглежданите свине в стопанствата през 2016 г. е нараснал с до 56 броя. Това е с 35,2% повече в сравнение с предходната година. През 2015- 2016 г. се наблюдава и повишение в броя на отглежданите свине-майки, в сравнение с периода 2007-2014 г.
Очаква се през настоящата година броят на свинете-майки да е около 57 хил. броя. Като е възможно и леко увеличение до 59,2 хил. броя до 2022 г.
Над 90% от свинското месо в България се добива в кланици.През 2016 г. реализираната продукция е била с 26% повече от 2014 г.
Отчетено е и трикратно намаление на производството на свинско и на закланите животни, през периода 2014-2016 г. – от 159 хил. браоя до 55 хил. броя.