Производството на зехтин до 2030 г. се очаква да нарасне, особено в Испания и Португалия, с около 2,3% годишно, заради повечето напоявани площи и новите насаждения, които дават по-добри добиви. В Италия ръстът може да достигне 2% годишно, а в Гърция се очаква ръст на производството с около процент за година. По-голямото производство ще отговори както на по-голямото търсене в световен мащаб, така и на по-голямата консумация в ЕС. ЕС се очертава като най-големият производител и износител на зехтин.
Очакваният ръст в производството може обаче да бъде повлиян от фактори като суша или заболявания по насажденията. Лоши метеорологични условия и заболяването xylella fastidiosa доведе до 25% спад в производството на зехтин през 2016/17,въпреки съществените инвестиции в напоителни системи. Наблюдава се леко повишение на производството, но добивът още не е достигнал нивата от 2015/16.
Почти всички или 99% от всички маслини, произведени в ЕС идват от стопанства в Испания, Италия, Гърция или Португалия – повечето от площите са стопанисвани от малки фермери в Италия и в Гърция, но в Испания и Португалия маслините се произвеждат предимно от средни или големи плантации.