Над 14 пъти се увеличава износът на ечемик

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

През Пристанище Варна износ на пшеница, ечемик и рапица не е отчетен за периода 27-и ноември до 3-и декември 2017 г. От началото на пазарната 2017/18 година до момента, износът на пшеница през това пристанище се е увеличил с 20% на годишна база като е стигнал до 1 329,5 хил. тона. При ечемика ръстът е над четиринадесет пъти – до 86,7 хил. тона. В това време изнесеното количество рапица намалява с 38,3%, сочи оперативният анализ на Министерството на земеделието.

От началото на сезона през „Пристанище Бургас“ ЕАД, опериращо на терминал Бургас – Изток 1, са изнесени 6 хил. тона пшеница, което е близо 50% по-малко спрямо съответния период на миналата година. Междувременно експорт на ечемик и рапица все още не е реализиран, сочат оперативни данни на пристанището.

През варненския порт са изнесени 30,5 хил. тона царевица и 35 хил. тона слънчоглед като общият износ на двете култури през порта за времето от 4-и септември до 3-и декември тази година е значително над отчетения за същия период на предходната пазарна година – съответно с 95,3% и над два пъти.

За периода от началото на септември до трети декември тази година не е отчетен износ на царевица и слънчоглед от „Пристанище Бургас“ ЕАД. От началото на настоящата 2017/18 пазарна година до трети декември тази година не е реализиран внос на зърнени и маслодайни култури през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА