Тенденции в здравословното хранене за 2018 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Всеизвестно е, че не само в облеклото властва модата. Има храни, които са модерни, има и начини на хранене, които се превръщат в тенденция и печелят почитатели. Ето няколко насоки, ако искате да започнете Новата година по актуален начин:

Заложете на растителната храна – все повече хора започват да залагат на постна храна поради различни съображения – някои пазят талията си, други – животните, трети – здравето си, а четвърти – планетата, тъй като производството на месо генерира голямо количество парникови емисии и изисква огромни обеми вода.

Ферментирали храни – отново с оглед подобряване на здравословното състояние все повече превес вземат тези храни. Те са богати на полезни бактерии, които допринасят за баланса на чревната микрофлора и така имат важна роля за цялостното ни здраве. Сред тези храни са типичното за сезона и за нашата кухня кисело зеле, наред с киселото мляко. Сред по-модерните продукти е кефирът, който също лесно се открива в магазините за здравословно хранене или на специализирани щандове.

Ядливи цветя – тук вече не става дума толкова за здравословно хранене, колкото за моден писък. В интерес на истината цветята са красиво допълнение към десерти, салати и дори основни ястия, те придават не толкова вкус, колкото допринасят за естетиката.

Суперхрани на прах – тук пак се връщаме на тенденцията да се храним с оглед на здравето ни. Спирулина, какао, куркума – навлизат широко в менюто на активно спортуващи, хора, спазващи хранителни режими или просто на тези, които се водят от актуалните към момента продукти. Модерно или не – чаша топло какао си остава класика за студените дни и зимните вечери.

Храна от Близкия изток – светът става все по-мултинационален и ястия от националните кухни на страните все повече се приготвят в много държави. Хумусът и фалафелите влизат в менюто и на хората в Западна и Източна Европа.

Чистата храна – фермерските продукти, занаятчийските и бутиковите храни, тези по стари рецепти, био, еко, без ГМО, без антибиотици, без оцветители, подобрители и консерванти – това се търси. Потребителите стават все по-бдителни и искат да знаят какво слагат на трапезата и какво поднасят на семействата си.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама