Селскостопанският сектор трябва незабавно да ограничи вредните емисии. „Намаляването на въглеродните емисии е главна цел, преди глобалното затопляне да излезе извън контрол“, съобщиха от ООН.
Очаква се глобалните температури да нараснат с три градуса над нивата, преди началото на индустриализацията. Целта, обаче заложена в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., ограничава затоплянето до доста под 2 градуса.
Учените казват, че повишаването над тези градуси поставя планетата в опасни метеорологични условия – по-чести суши, наводнения и по-чести и силни бури.
Животновъдството генерира почти две трети от селскостопанските емисии. Земеделието и горското стопанство заедно допринасят за 21% от глобалните емисии на парникови газове. Това ги поставя на второ място след енергийния сектор, посочват от ФАО.
В същото време, в световен план търсенето на храна се очаква да нарасне, пише euractiv.com. Предполага се увеличение на населението – 9,7 милиарда души до 2050 г., от 7,6 милиарда днес. “Трябва да има храна и в същото време да ограничим емисиите от селското стопанство. Смятаме, че това е възможно”, казва Рене Кастро, помощник-генералният директор на ФАО. Той допълва, че последните проекти в Бразилия и Аржентина са успешни. Те увеличават производителността на добитъка, но и успяват да намалят емисиите на въглероден двуокис и метан чрез по-добро управление. А именно грижа за почвите, засаждане на дървета и трева.
Коста Рика вече засажда въглеродно неутрално кафе, а Китай казва, че планира да направи същото с чая. “Така че, ако една малка страна като Коста Рика може да го направи, и голям играч като Китай също успява, тези в средата нямат извинение”, казва Кастро, който е бивш министър на околната среда на Коста Рика.