5 супер полезни семена, които да включите в менюто си

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Семената са лесни за консумация като ги добавите в сутрешната купичка с кисело мляко. Ако изберете тази закуска, ще сте сити за дълго и ще набавите полезни вещества за функционирането на тялото си.

Лененото семе е богато на фибри, омега 3 мастни киселини и са страхотен съюзник на хората, които се стремят към здравословно тегло и добър тонус на храносмилателната система, тъй като помагат за очистването на организма от отпадъците. В допълнение то има високо съдържание на магнезий, който се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система и пази мускулите от крампи. Имайте предвид, че за да усвои правилно организма полезните съставки, трябва да смелите семето.

Чията – подобно на лененото семе, в нея има много фибри и омега 3 мастни киселини. Освен това малките чия семена намаляват нивото на кръвната захар. Те са известни като храната на спортистите, понеже дават много енергия. Тези семена е най-добре да ги консумирате накиснати в мляко или плодов сок, те са силно хигроскопични и силно набъбват при накисване.

Сусамът – сусамените семена са прекрасна добавка към печивата, но всъщност са много повече от това. Богати са на растителни мазнини, които подпомагат усвояването на воднорастворимите витамини и в допълнение осигуряват голямо количество калций. Ето защо сусамът и сусамовият тахан се препоръчват като превенция на остеопороза.

Тиквени семки – богат източник на фосфор, омега 6 мастни киселини и ненаситени мазнини. Консумацията им може да спомогне за понижаване нивата на лошия холестерол. Проучване с 8000 участници е показало, че богатото на тиквени семки меню действа превантивно срещу рак на гърдата. Намаляват и риска от камъни в пикочния мехур.

Слънчогледови семки (сурови) – конусмирайки ги, давате на тялото си ненаситени мазнини, протеини и витамин Е. Намаляват риска от развитие на инфекции и са добра превенция на сърдечно-съдови проблеми. Похапването на 30 гр сурови слънчогледови семки дневно намалява риска от развитие на диабет тип 2 и намалява нивото на триглицеридите в кръвта.

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА