Семената са лесни за консумация като ги добавите в сутрешната купичка с кисело мляко. Ако изберете тази закуска, ще сте сити за дълго и ще набавите полезни вещества за функционирането на тялото си.
Лененото семе е богато на фибри, омега 3 мастни киселини и са страхотен съюзник на хората, които се стремят към здравословно тегло и добър тонус на храносмилателната система, тъй като помагат за очистването на организма от отпадъците. В допълнение то има високо съдържание на магнезий, който се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система и пази мускулите от крампи. Имайте предвид, че за да усвои правилно организма полезните съставки, трябва да смелите семето.
Чията – подобно на лененото семе, в нея има много фибри и омега 3 мастни киселини. Освен това малките чия семена намаляват нивото на кръвната захар. Те са известни като храната на спортистите, понеже дават много енергия. Тези семена е най-добре да ги консумирате накиснати в мляко или плодов сок, те са силно хигроскопични и силно набъбват при накисване.
Сусамът – сусамените семена са прекрасна добавка към печивата, но всъщност са много повече от това. Богати са на растителни мазнини, които подпомагат усвояването на воднорастворимите витамини и в допълнение осигуряват голямо количество калций. Ето защо сусамът и сусамовият тахан се препоръчват като превенция на остеопороза.
Тиквени семки – богат източник на фосфор, омега 6 мастни киселини и ненаситени мазнини. Консумацията им може да спомогне за понижаване нивата на лошия холестерол. Проучване с 8000 участници е показало, че богатото на тиквени семки меню действа превантивно срещу рак на гърдата. Намаляват и риска от камъни в пикочния мехур.
Слънчогледови семки (сурови) – конусмирайки ги, давате на тялото си ненаситени мазнини, протеини и витамин Е. Намаляват риска от развитие на инфекции и са добра превенция на сърдечно-съдови проблеми. Похапването на 30 гр сурови слънчогледови семки дневно намалява риска от развитие на диабет тип 2 и намалява нивото на триглицеридите в кръвта.