Димитър Димитров стана известен в цалата страна като един от финалистите в телевизионното състезание за непрофесионални готвачи Master Chef. Извън предаването той е управител на ресторант „Вентана“ в столицата. Ресторантът е създаден преди повече от четири години в столичния квартал „Мусагеница“ и вече се е утвърдил като място в вкусна кухня и красив интериор. „Градината ни, смело мога да твърдя, че е в топ 5 на софийските заведения“, казва управителят Димитър Димитров. Във „Вентана“ любителите на вкусната храна могат да се насладят на българска и съвременна европейска кухня. По думите на Димитър тя е „съвременен почерк на стари, забравени рецепти“.
И готварството, и дизайнът изискват фантазия
Димитър е учил информатика в гимназията и интериорен дизайн в университета. Въпреки че няма формално кулинарно образование, от дете има отношение към храната: „Винаги съм обичал да ям прясно приготвена храна“. В стремежа си да има хубава и току-що приготвена порция, започва с кулинарните опити от малък – първоначално се включвал в изпичането на кексове и подготовката на сарми за коледната трапеза. Към 10-11 г. Димитър вече си прави сам картофи, кренвирши с яйца във форма на сърце, а по-късно идват и опитите с месото. Кулинарното изкуство го влече и той чете усилено, търси информация в интернет, гледа предавания и така трупа много знания за готварството.
Успоредно с ръководството на ресторанта Димитър продължава да работи и като интериорен дизайнер. „В дните, в които не съм в ресторанта, съм на някой обект, вземам размери, правя чертежи. За сега съумявам да съчетавам нещата.“ Какво е общото между готварството и интериорния дизайн? „И двете неща са много креативни и изискват страшно много фантазия, много старание и влагане на много качества.“
От нашето по-хубаво няма
Благодарение на двугодишната си работа на кораб, любителят кулинар е успял да обиколи много страни, да „попие“ аромати и да запомни съставки. Отивайки на бригади в САЩ, е опитал и кухнята на Аляска, и тази на южните щати. Стигнал и до Латинска Америка. Пикантността на мексиканската кухня много му допада и у дома обича да експириментира със силно пикантни ястия. „Откъдето съм могъл, съм „открадвал“ по нещо за своята кулинарна книга“. Макар да има толкова широк поглед над чуждите кухни, Димитър Димитров е категоричен, че определено предпочита да приготвя ястия от нашата кухня. „Мисля, че с участието си в Master Chef доказах, че за мен българската кухня остава на първо място, не защото съм националист, а имайки предвид и опита, който имам, българската кухня е една от най-вкусните, които съм опитвал.“, коментира Димитър Димитров.
По думите му е най-добре всеки ресторант да се снабдява с продукти от околността, в която се намира, тъй като така стимулира местните производители да произвеждат повече като в същото време продуктите са по-пресни и в резултат до трапезата стигат по-вкусния ястия.
Мечта за село
Макар Димитър Димитров да работи в столицата, селското стопанство и живота в селата не са му чужда идея: „Преди няколко години исках да се занимавам с животновъдство и да започна с малко стадо с овце и кози, което да развивам“. Реалността обаче към момента го е завъртяла по друг начин. Въпреки това Димитър е категоричен, че не се е отказал от тази си мечта и един ден, ако има възможност, ще отиде на село, ще се занимава със селско стопанство, ще направи малък хотел с ресторант или само ресторант, „където хората да идват и да ядат нещо, приготвено с пресни продукти, отгледани на село.“
Финалистът в Master Chef признава, че благодарение на участието си в предаването е научил много. Един от ценните уроци, е, че човек дори с малко продукти, но с много фантазия, може да създаде нещо различно. „Кулинарията наистина е необятна и с домат и краставица могат да се направят поне 15 различни неща.“, казва Димитър.