Храненето на кочовете е важно в подготовката за осеменителната кампания

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Организацията и провеждането на случната /осеменителна/ кампания в овцевъдството е сред приоритетните задачи през август. Овцете се отнасят към сезонно полицикличните животни, като размърляноста се повтаря през 16 – 17 дни през размножителния сезон. Продължителноста на еструса е от 24 до 36 часа, но в зависимост от породата, храненето и гледането на животните се колебае от 6 до 72 часа. Овулацията настъпва в края на еструса, обикновено 24 – 40 часа след неговото начало.

От решаващо значение за получаване на висока заплодяемост при овцете са правилния избор и подготорка на кочовете. За разплод се избират кочове с добър екстериор, здрави копита, нормално развити семенници и високо качество на семенната течност. Вземат се кръвни проби и се изпращат за изследване за заразен епидидимит. Храненето на кочовете, като подготовка за осеменителната кампания е специална грижа на стопаните още два месеца преди началото на кампанията. По време на провеждането и кочовете се хранят с пълноценна дажба от доброкачествени фуражи. Например дажбата на един коч с живо тегло 100 кг може да бъде следната: овес 0,5 кг,  ечемик 0,2  кг,  пшенични трици 0,3 кг,  слънчогледов шрот или кюспе 0,2 кг и моркови 0,5 кг;  зелена трева и сено на воля и по 0,5 – 1 литър прясно мляко с едно яйце разбито в него.

Поради неясно проявени признаци размърляните овце може да се открият чрез използуването на кочове – пробници. За целта на 50 овце се определя един коч – пробник. Могат да се използуват мъжки животни след навършването на 10-месечна възраст. За да се поддържа половата им активност още на първата размърляна овца се пускат да извършат скачка. След това вече се пускат в стадото, подвързани с престилка. Престилките трябва да бъдат чисти, да се изпират и сменят ежедневно.

Размърляните овце се откриват сутрин рано, като в стадото се пускат кочовете – пробници. Стопаните следят кои овце допускат да бъдат заскачани от пробниците и ги отделят от стадото. Престоят на пробниците в стадото не трябва да бъде по – малък от 1,5 – 2 часа. Освен, че откриват размърляните овце, те са и биологичен стимулатор на разгоненоста. След заделяне на размърляните овце се пристъпва към тяхното осеменяване. Откриването на размърляните овце може да става двукратно / сутрин и вечер / . При еднократното откриване овцете се осеменяват 1 – 3 часа  след отделянето им и се повтарят след 8 – 10 часа. При двукратно откриване , отделените сутринта овце се осеменяват двукратно в посочения интервал, а откритите вечерта се осеменяват веднага и на сутринта за втори път. Овцете които имат продължителен еструс се осеменяват докато проявяват рефлекса за неподвижност при заскачване на коча – пробник.

При изкуствено осеменяване след получаване на семенната течност, преценка и разреждане овцете се осеменяват с доза 0,2 куб. см.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА