Да се направи по-лека нормативна база, така че всеки ресторантьор да има възможността да бъде мини-производител на храни, а когато възникнат проблеми да има съответно санкции и наказания. Това предложи днес кметът на Банско Георги Икономов при представянето на инициативата „Вкусът на България“ на БНТ2, чиято цел е да се срещнат интересите на туристическия бранш и производителите на качествени български храни и напитки. Според него съществуващата нормативна база пречи на ресторантьорите да покажат своята индивидуалност. В курорта са направили сдружение за съхраняване на местната храна – „Уникално Банско“, в което влизат 14 механи, собственост на банскалии. В тях може се предлагат ястия от регионалната кухня, които се приготвят по автентични рецепти.
Ол инклузивът убива качествените български храни, категоричен е също така градоначалникът. Той призова производителите да върнат доброто име на българската храна.
Да се предлагат в хотелите качествени български храни, призова и Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Според него на родните ресторантьори не им стиска да предложат по-качествени продукти на гостите си. Към Националното сдружение на общините в България той насочи идеята от общинските бюджети да бъде инвестирано в храни по БДС, които се приготвят основно от български суровини. Според кмета на Търговище д-р Дарин Димитров обаче, това не е възможно тъй като се налага да се правят обществени поръчки, в които не може да се заложат ограничения свързани с държавния стандарт, който е доброволен.
За налагането на регионална марка ще се борят от Троян, стана ясно от думите на кмета Донка Михайлова. В България обаче все още няма процедури за въвеждането на такъв знак. Идеята е местните производители да защитават марката със своите продукти. За успешен пример тя даде известната ракия – Троянска сливова, която е позната далеч зад пределите на страната.