Храни от Балкана отново на Събора на овцевъдите край Петропавловския манастир

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Фермерски пазар ще има по традиция на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец. Всеки посетител ще може да си закупи висококачествени натурални продукти на събитието, което ще се състои от 12 до 14 май 2017 г.

Ще има храни от Западен и Централен Балкан, произведени с подкрепата на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“: биволско, овче и козе сирене и кисело мляко на ферма “Под Балкана“ – с. Васил Левски, Карловско, краве и овче сирене на ферма „Угърчин“, краве сирене и кисело мляко с марка „От фермата“ на Христо Василев от врачанското село Нефела и други.

Очакват се над 300 изложители – на животни и на земеделска техника, занаятчии и фермери. Изложителите ще са от всички краища на света, като за първи път ще се включат и участници от Ирландия и Босна. Очакват се не по-малко от 700-800 животни от различни породи.

ovceОсновен акцент в програмата ще е изложението на породисти овце, кочове и агнета. В програмата са предвидени и традиционните демонстрации и състезания по доене, стрижба и обезкостяване, както и народните борби и кулинарните инициативи. Ще има също изложение на селскостопанска техника и оборудване

В рамките на Националния събор на овцевъдите ще се проведе и традиционният Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Изпълненията на участниците отново ще се провеждат на две сцени. Децата пак ще имат възможност да се включат в конкурса за детска рисунка на тема овцевъдство, под надслов „Нарисувай“.

Новото в програмата тази година е фолклорният конкурс „Гергьовско надиграване“. В него могат да участват непрофесионални фолклорни клубове, които да покажат своите умения и обредни танци, посветени на празника.

На Събора отново ще бъде отделен кът, в който ще се представят музейни експозиции. Тази година посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата на фотографа Асен Великов. Той представя запечатани от него моменти от най-големите фолклорни събития в България, като сред тях са и Националния събор на овцевъдите, както и събора на Рожен.

За любителите на традиционната българска кухня ще има специална зона, в която ще се въртят чевермета по родопски, ще се приготвят пататници, клин, ще се меси хляб и ще се приготвят всякакви вкусотии по стари рецепти от всички краища на страната. На 12 май специален гост ще е Ути Бъчваров, който ще покаже стари забравени рецепти и ще демонстрира майсторлъка си в приготвянето на традиционни гергьовденски ястия. Кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“ ще започне в 12:00 ч., а Ути ще готви в своя исполински казан и тигана, направен от стар локомотив.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА